03 Januari, 2012

Belajar Memahami Kaum AdamSalam perjuangan untuk mencapai redha Ilahi, yang matlamat hidupku adalah membuat sesuatu perkara untuk mendapat Redha Ilahi. Di sini ingin saya berkongsi dengan anda semua mengenai lelaki. Mudah-mudahan usaha kecil ini akan menjadi saham saya di akhirat nanti. Jom mai kita berhenti sekejap menyingkap sedikit rahsia mengenai orang lelaki ni.

1.  Jika anda semua ingin disayangi sepenuh hati ( biasanya lelaki akan menyayagi sepenuh hati bila wanita mengahwininya  dan faham mengenai dirinya) maka, anda para wanita perlulah jangan bongkar Rahsia diri anda sendiri. Usah bagitahu si dia bahawa anda ramai peminat atau ramai kawan-kawan lelaki. kalu saya pun cemburu jugak ni. Tapi Alhamdulillah sudah dapat teman perkongsian hidup saya iaitu isteri saya.
         Lebihkan berbicara tentang masa depan dan dia adalah satu-satunya lelaki yang bertahta di hati anda. Tolong jangan cube membandingkan lelaki lain dihadapannya. So, ciba amalkan yea.pastikan Suami/tunang anda suka kannya.
2.   Jika anda berbicara pasal ibunya,janganlah cube menghina ibunya, orang lelaki ni pantang jika ibunya dihina,,waaupun lelaki ni sangat Jahat dia akan sensitif bila berbicara pasal ibunya.
3. Orang lelaki ni tidak suka sama sekali jika dipersalahkan meskipun dia bersalah. sebagai contoh anda ingin ke K.Lumpur dan suami anda memandu tiba-tiba beliau mengambil jalan short-cut tiba-tiba tersesat nak pi KL dari 6 jam jadi 12 jam. lalu anda asyik salahkan suami anda dan menceritakan kepada orang lain. Sebenarnya anda isteri mencari naas dengan nya.
4. Sokonglah dan tenangkan suami anda dikala beliau mengeluh, mengadu masalah, terlalu tertekan dengan kerjanya..jangan biarkan diri  anda bersikap negatif dikala beliau mengalami masalah..ingatlah para isteri dan wanita ,,SYURGa di bawah tapak kaki suamimu.. dikau adalah sayap kanan kejayaan suamimu,,
5. Secara jujurnya kecantikan bukanlah syarat bagi lelaki untuk jatuh hati terhadap seseorang wanita. Buktinya ramai pasangan yang tidak bahagia boleh kita lihat di mana-mana. para suami dan wanita,, Kecantikan hanya sementara je,,tak salah nak cari yang cantik yang Penting Beragama...dapat semua sifat-sifat yang nabi baitahu pun ok jugak tu..Orang lelaki ni pentinglkan sifat kewanitaan sejati yang anda miliki. Lelaki yang terlalu pentingkan rupa sebenarnya tidak jujur. Hindarilah lelaki seperti ini.jadi tidak timbul masalah sama ada anda cantik ataupun tidak. Sebuah kereta kalau boleh bergerak terlalu lancar tanpa sebarang masalah sama nilainya dengan kereta mewah atas maksud yang sama.
6. Jika anda rasa tertarik dengannya, berilah hint kepadanya. jangan berlagak langsung tak  ada apa-apa. Lelaki juga penuh dengan sifat malu dan kurang yakin. Bukan semua lelaki berani apabila pertama kali meluahkan perasaan kepada wanita apabila pertama kali bersua.

Pesanan saya buat kaum wanita


 Usah terlalu mudah untuk didampingi tetapi asah terlalu susah pula untuk didekati. Berada dan berkelakuan dalam keadaan -keadaan yang betul, selalunya memberi hasil yang betul.Kecemerlangan hidup kita banyak bergantung pada pasangan yang betul.
Maka, Binalah hubungan untuk matlamat yang jelas, iaitu PERKAHWINAN dan jadikan perkahwinan JAMBATAN menuju REDHA ILAHI

Tiada ulasan: