30 Disember, 2011

Perkongsian akhir 2011: Buku Keperibadian MuslimAlhamdulillah Syukur pada Allah Pencipta ampunya Gerak sekalian Makluk di atas muka bumi ini, Dengan Rahmat dan kasih sayang NYa,Syafaat Kekasihnya Muhammad Al Mustafa, Barakah guruku,Karamah dan Hikmah Ibu dan Bapaku. Diizin olehNya untuk saya melabuhkan tirai penulisan saya untuk tahun 2011.

PERKONGSIAN

Sebelum saya berkahwin saya sempat menziarahi Murabbi saya Alfadhil Ustaz yahya Othman yang merupakan insan yang disegani oleh seluruh Mahasiswa dan pendokong gerakan Islam di Malaysia khususnya dan Dunia Amnya.

Beliau berpesan kepada saya supaya membeli buku "Keperibadian Muslim" yang di karang oleh DR Muhammad Ali Al-Hashimi. Di dalam buku tersebut amat bermakna bagi saya sebagai seorang manusia yang keldil lagi faqir.

Sedutan Kata-Kata Penulis ( MUQADDIMAH)
"Sebenarnya minatku untuk menulis tentang "Syaksiah Muslim yang beniar benar Islamik telah ada bertahun-tahun lamanya. Ini adalah timbul dari pemerhatiankuterhadap kebanyakan Muslimpada hari ini. Sebahagian dari mereka cuai dan sebahagian lagi melewati batas. Ada segolongan dari mereka sangat memetingkan satu urusan dan  melupakan urusan yang lain. Ada di antara mereka bersungguh- sungguh bersembahyang di barisan hadapan sekali di dalam masjid TETAPI tidak memperdulikan bau mulut merekayang busuk atau pun bau busuk dan daki- daki badab mereka. kamu dapati dia sebagai seorang yang taat kepada Allah , takut dan khusyuk kepad Allah tetai mencuaikan hubungan silaturrahim sesama manusia."

Nasihat.
Bagi yang meraka yang ingin menambah ilmu, saya menyeru agar anda membaca buku tersebut dan Mencari guru untuk bagi menghuraikan satu persatu akhlak islam sebagaimana yang di anjurkan oleh Kekasih Allah iaitu Nabi Muhammad Sollalahualaiwassalm.


Akhirkalam,
saya memohon maaf seandainya penulisan saya ini tidak memberi manfaat bagi sidang pembaca, ambilah yang baik sahaja kerana yang baik hanya dari yang Maha Esa dan yang lemah itu dari diri saya yang hina( Hakikatnya semua dari Allah). Peranan kitalah sebagai Makhluknya untuk berfikir dan mencari guru yang Mursyid lagi Siddiq untuk menunjukkan cahaya kepada nya.


Tiada ulasan: