17 Disember, 2009

Syukur PadaMu Ya Allah ( 2 )

Majlis Aqiqah dan membelah mulut @ Tahnik Nik Amanina oleh Abe Ya

( Anak Murid Allahyarham Tuan Guru Hj Abdullah Pondok Lubuk Tapah)

Sewaktu di Wad 12


- Suasana agak tegang dengan tangisan bayi-bayi yang baru lahir. Anak saya merupakan juara dalam pertandingan tersebut. Saya menjadi kaku tidak tahu apa yang perlu saya lakukan apabila amanina menangis begitu kuat sekali. Setelah selesai jururawat memandikan anak saya saya pun memegang amanina dan melaungkan azan dan iqamah. Teryata amanina diam seketika. Badan saya gementar untuk melaungkan azan kerana pertama kali bergelar seorang BABA kepada anak perempuan kami.Alhamdulillah semuanya berjalan lancar.


- setelah jam 11 malam amanina tidak terhenti2 menangis sampaikan saya dan isteri tidak tahu berbuat apa-apa. Umminya telah menyusukan beliau namun setelah kenyang masih lagi menangis. Kami memeriksa perut dikhuatiri kembung perut, didapati tiada apa-apa berlaku. Di saat bayi-bayi lain sedang tidur.. amanina terus menangis. Saya dan isteri kaku dan terpaksa memangil jururawat bertugas untuk memeriksa bayi kami. Alhamdulillah amanina diam seketika apabila beliau dipangku oleh " nurse". Pada malam pertama di wad, saya terpaksa belajar menukar lampin bayi dan membersihkan najis dan sebagainya. Mula-mula rasa payahnya,,namun saya kuatkan semangat untuk memperlajari nya. Isteri saya masih lemah untuk memegang bayi bahkan untuk menukar lampin bayi pun tidak boleh. Sayalah yang terpaksa melakukan semuanya. Alhamdulillah Allah bagi kekuatan pada saya.
- Pada keesokkam harinya saya bergegas ke Jaafar Rawas untuk membeli Air zam-zam untuk dimandi dan disuapkan kepada bayi saya. Khasiat air zam zam hanya Allah yang tahu. Apabila Amanina menangis, saya menyuapkan air zam zam dan menyapu air tersebut di ubun-ubunnya.
-
- Pada waktu malam hanya penjaga perempuan sahaja dibenarkan masuk. tapi saya terpaksa meredah masuk kerana fikirkan bayi saya yang sedang menangis. Terpaksalah saya dan isteri bergilir meredakan tangisan amanina. Beratnya hati apabila di saat bayi lain sedang tidur bayi kami menangis. Walau bagaimanapun saya sentiasa memberi motivasi dan positif dengan keadaan.
- Pada hari ketiga Dr Kanak- kanak memeriksa bayi saya dan didapati mempunyai kesan penyakit kuning yang tidak serius. Amanina di tahan di Wad 2 bagi bayi yang kena kuning selama 10 jam. Alhamdulillah keesokkan harinya tanda tanda tersebut semakin hilang.
Syukur padamu Ya Allah segala ujian mu memberi rahmat kepada ku dan isteri. Mudah-mudahan dengan Pemberian anak mendekatkan lagi hati kami kepadamu Ya Allah

Tiada ulasan: